Tilknytningsomsorg


Om Nina Misvær, Tilknytningsomsorg, og skrikekurer

I Aftenposten artikkelen  Mener for mye omsorg kan gi barna søvnproblemer påstår Misvær at  barnas søvnproblemer ofte går så mye utover foreldrene at de blir deprimerte og sliter med samlivet - og setter fokuset på foreldenes luksusvaner og behov, istedet for barnets. Det medfødte instinktet vi har for å føle ubehag når barnet vårt gråter skal ignoreres og vi skal la barnet vårt gråte seg i søvn - og hun "tror" ikke det er skadelig.

Det er betryggende å vite, spesielt ettersom grunding forskning lenge har bevist det motsatte (se Unaturlig å la babyer gråte for referanser og mer informasjon).
Våre forventninger til babyer, som vi evolusjonsmessig er laget for å holde og lytte til signalene fra, blir forsøkt avlært av slike som Nina Misvær og vi blir forsøkt overbevist til ikke å tolke overlevelsessignalene til barnet.  Hun anbefaler foreldre å forsøke avvenne barnet sine naturlige måter å kommunisere med oss voksne på og dette er tragisk, da spedbarnets signaler er tilstede for mange grunner, men ingen av disse grunnene er  for å slite ut foreldrene.
 
Lege ved barneavdeling og Ammehjelper Cecilie Revhaug har observert at mange småbarnsforeldre føler seg tvunget til å ignorere sine egne instinkter, både hva gjelder amming og bæring. Hun mener foreldre blir mer slitne av å overse sine egne biologiske reflekser, enn ved bare å lytte til signalene til barnet sitt – amm når barnet er sulten, løft det opp når det gråter, og bær det når det behøver det. Som ammehjelper mener hun også at foreldre opplever å bli oppmuntret til ikke å bekrefte normaladferden til barnet er en av de tingene som hun har reagert mest på. Det er få barn det er noe galt med fordi de skriker – dersom de trøstes av at du tar det opp og gir det pupp, så skal man gjøre det selv om helsesøster forsøker å overbevise deg om det motsatte.

Så hva er best for barnet ditt? Hva er best for foreldrene? Skrikekurer - om vi kaller en stein for en stein (eller sovekurer som andre kamuflerer det som)? Eller er det bedre å lytte til dine egne instinkter når du hører ditt barns signaler?

På forumet diskuteres dette ofte - nyligst i denne tråden som heter Nina Misvær på God Morgen Norge, Tv2 -nuh! hvor medlemmene er oppgitte over informasjonen Helsesøster og forfatter Nina Misvær tilbyr trette småbarnsforeldre.

Denne bloggartikkelen, dog, representerer en annen vri og en annen tanke enn hva Misvær gjør: Om barn, søvn og luksusvaner.

Denne kronikken i Dagbladet er også informativ om barn og søvn og skrikekurer: Unaturlig å la babyer gråte
Aftenposten artikkelen Vil Forby Skrikeurer for Spedbarn er også veldig informativ!
Tettinntil er et informasjonsnettsted og forum som fokuserer på tilknytningsomsorg og om å se hele barnet - inklusive familien rundt den - og at vi må følge våre instinkter som sier at vi skal ta opp et barn som gråter, og bære et barn som må trøstes og alt annet som tilknytningsomsorg innebærer. Du kan lese mer om det på forumet: TILKNYTNINGSOMSORG

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar